Kalapedikyyri

Kalapedikyyri perustuu Garra rufa-kalojen suorittamaan kuolleen ihosolukon poistoon. Hampaattomat kalat hellävaraisesti siistivät ihon pinnalta kuollutta kuivaa solukkoa ja antavat samalla mikrohierontaa. Kalojen suusta erittämä dietanoli-entsyymi edistää ihosolujen uusiutumista.

Kalapedikyyri on rentouttaa, ja iho kalapedikyyrin jälkeen on pehmeä ja olo virkistynyt. Monissa Aasian maissa ja joissakin osissa Keski-Eurooppaa kalapedikyyrejä voi ottaa koko vartalolle, mutta Suomessa altaat ovat mitoitettu ainoastaan manikyyri- ja pedikyyritarkoituksiin.

Garra Rufa on karppikalojen heimoon kuuluva pieni, makean veden kala, joka tunnetaan nimellä ”Tohtori kala”. Garra Rufa on kotoisin Lähi-idästä, yleisimmin Tigris- ja Eufrat -joista Turkista ja Irakista. Altaissa asustavat Garra rufa -kalat vaativat jatkuvaa huolenpitoa ja tarvitsevat asianmukaiset elinolosuhteet. Kalat tulisivat olla sertifioituja ja eläinlääkärin tarkastamia.

Kalapedikyyri ei ole lääketieteellinen hoitomuoto ja se on tarkoitettu ainoastaan terveelle iholle. Amerikassa kalapedikyyri on kielletty useissa osavaltioissa, koska se ei vastaa osavaltioiden kauneudenhoidon hygieniavaatimuksia. Isossa-Britanniassa terveysvirasto varoitti vuonna 2011, että kalapedikyyriin saattaa liittyä veriteitse tarttuvien virustautien tartuntariski.